Ieder onderzoek start met een onderzoeksvraag. Die heb je echter niet zomaar. Die kun je pas formuleren als je al een onderwerp hebt gekozen waar je al wat meer van weet, zodat je precies kunt selecteren waar je je op wilt gaan richten. Hoe kom je nu te weten waar je je op zou willen richten?

Bron voor je onderwerp is verwondering. Uit nieuwsgierigheid valt je iets op, verbaas je je ergens over en vraag je je bijvoorbeeld af wat de oorsprong is, wanneer het is ontstaan, waar het vandaan kwam of zou je weleens willen weten hoe het precies in elkaar zit en waarom dan juist zo. Je vraagt je van alles af en iedere vraag is weer aanleiding voor nieuwe vragen.

Je eigen nieuwsgierigheid, je verwondering en je vragen vormen het startpunt van je eigen onderzoek. Vragen kun je al stellen.
Hier kun je oefenen in vragen stellen bij bronnen.

Klik op het werkblad
Bevragen

 

Bevragen15