Klik op het werkblad
Lokaliseren 2: plaats bepalen

Lokaliseren3b

 

 

 

 

 

 

 

Tips

 1. Gebruik de hulpvragenkaart beeldonderzoek.
 2. Benoem de unieke landschapskenmerken en zoek uit waar deze liggen.
 3. Alle foto’s zijn in Nederland genomen.
 4. Op een van de foto’s staat een groep militairen.
 5. De andere foto’s zijn mogelijk genomen in de woonplaats.
 6. Ga na waar Adriaan Thomson heeft gewoond (in welke documenten kan dat staan?).
 7. Bekijk het uittreksel persoonskaart (Centraal Bureau voor Genealogie).
 8. Lees het interview met May Thomson (dochter van A.A.J.J. Thomson).
 9. Gebruik Google Maps en Google Satelliet om de plaatsen te bekijken.
 10. Vergelijk de foto’s met de beelden van Google; wat herken je? Wat is hetzelfde en wat is veranderd?

Gegeven: Foto’s op locaties met duidelijke landschapskenmerken.

Doel: Waar zijn de foto’s genomen? Locatie van de foto’s achterhalen aan de hand van specifieke landschapskenmerken.

Methode: Informatie zoeken over de unieke landschapskenmerken. De gevonden informatie vergelijken met de foto’s.

Betrouwbaarheid: Werk samen om na te gaan of je tot dezelfde conclusies komt.

Toelichting bij de werkbladen
Zie ook de pdf

 1. Foto 1 en 2: Adriaan Thomson in burger met zijn vrouw. Op beide foto’s is een watertoren zichtbaar. Als je zoekt op ‘watertoren’ + woonplaats (Utrecht 1906-1928, Ede 1928-1936, Voorburg 1936-1943), vind je afbeeldingen van deze watertoren bij Ede. De watertoren is gesloopt, maar het pomphuis staat er nog wel. Daaruit kun je afleiden waar de watertoren ongeveer moet hebben gestaan. Het huis aan de Burgemeester Prinslaan 10 is ook te zien op de foto. Als je de straat bezoekt met Google satelliet, kun je het herkennen aan de vorm van het dak. Uit al deze gegevens kun je afleiden dat deze foto is genomen achter het huis aan de Burgemeester Prinslaan 10 in Ede. Toen begon daar de heide. Adriaan Thomson fietste er dagelijks over naar zijn werk in de Mauritskazerne. Nu ligt er een woonwijk. De foto is genomen van waar nu de Buurtweg ligt. In Ede woonde het gezin Thomson van 1928 tot 1936. De foto zal waarschijnlijk in die jaren zijn genomen.
 2. Foto 3. Om zich strategisch voor te bereiden op een oorlog bezochten militairen plaatsen door heel Nederland. Hier staan ze bij een hunebed. Dat doet Drenthe vermoeden. Google op ‘hunebed’ en je vindt foto’s waar precies dit hunebed op staat. Het is herkenbaar aan de schikking van de stenen en aan de barsten die over de deksteen lopen. Het staat in Borger. Voorbereiding op een oorlog… dat zal waarschijnlijk 1939-1940 zijn geweest.
 3. Foto 4: Adriaan Thomson voor zijn huis aan de Van Horvettestraat 41 in Voorburg. Google earth / satelliet / streetview laten zien dat dit punt in de straat en de bebouwing er nog net zo uit zien. Van 1936 tot 1943 woonde het gezin Thomson in Voorburg. De foto dateert van die jaren.

Klik op het blad
Toelichting Lokaliseren 2

toelichtinglokaliseren2